Een goedkope energieleverancier: zo vind je er één!

Een goedkope energieleverancier vinden is makkelijker dan je denkt. Tegenwoordig is een energiemaatschappij vergelijken een fluitje van een cent geworden. Dat is goed nieuws omdat energieleveranciers vergelijken je veel geld kan besparen.

Overstappen van energieleverancier levert gemiddeld €300 op. Aangezien iedereen een onafhankelijke energievergelijker in kan vullen, zie je binnen mum van tijd hoeveel jij kan besparen op je energierekening.

Een goedkope energieleverancier vinden, gebruik een energievergelijker

Vroeger was alles eenvoudiger. Dat hoor je mensen nog weleens zeggen. Dat zal waar zijn, maar een goedkope energiemaatschappij vinden is nu echt makkelijker dat twintig jaar geleden.

Je kan nu met een druk op de knop zien welke energieleverancier voor jou het voordeligst is. Dat doe je door een onafhankelijke energievergelijker in te vullen.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Voordelen energievergelijker

Met een onafhankelijke energievergelijker kan je eigenlijk in een oogopslag zien welk energiecontract voor jou het voordeligst is. Binnen een paar minuten weet je dus al hoeveel je kan besparen op je energierekening.

Hoe werkt een onafhankelijke energievergelijker? Een energievergelijker werkt eigenlijk heel eenvoudig. In de eerste plaats moet je je adres, of het adres waar je komt te wonen invullen. Dat is van belang omdat de energieprijzen per regio kunnen verschillen. Ook leveren niet alle energiemaatschappijen energie op ieder adres.

Vervolgens moet je je jaarverbruik opgeven. Op de jaarnota van je energieleverancier kan je zien hoeveel stroom en gas je in een jaar verbruikt. Heb je geen energienota? Of ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Dan kan een energievergelijker je jaarverbruik schatten. Je vult dan een paar vragen in over je woonsituatie en over je gezinssamenstelling. Vervolgens kijkt de energievergelijker wat een vergelijkbaar gezin in een vergelijkbare situatie aan energie verbruikt. Op basis van die gegevens worden voor jou de beste aanbiedingen geselecteerd. Als je deze gegevens hebt ingevuld, dan zie je direct de beste aanbiedingen.

Een aantal goedkope energieleverancies gevonden, en dan?

Als je een onafhankelijke energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je een aantal aanbiedingen te zien. Vervolgens moet je natuurlijk nog een keuze maken voor een bepaalde energieleverancier.

Je moet dan op een aantal zaken letten. In de eerste plaats moet je kijken naar de looptijd van je nieuwe energiecontract.

Een energiecontract heeft net als een telefoonabonnement een bepaalde looptijd. Er zijn ook energiecontracten zonder een bepaalde looptijd, maar die zijn vaak minder voordelig.

De looptijd van energiecontracten kan verschillen. De lengte varieert tussen de 1 en de 5 jaar. Als je een nieuw energiecontract afsluit, dan verplicht je jezelf om in die periode energie af te nemen bij die energieleverancier. De prijs die je voor stroom en gas betaalt staan bijna altijd vast.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Wil je jouw contract eerder opzeggen? Dan moet je een opzegvergoeding betalen. Het is daarom van belang om vooraf goed in te schatten hoe lang je jezelf aan een bepaalde energieleverancier wilt binden. Heb je verhuisplannen? Verwacht je een gezinsuitbreiding? Dan wil je in de regel niet te lang aan een contract vastzitten.

Daar komt nog bij kijken dat het overstappen van energieleverancier aantrekkelijk wordt gemaakt door de welkomstkorting. Die korting krijg je pas als je contract voor bepaalde tijd afloopt. Veel mensen kiezen er daarom voor om een contract met een kortere looptijd af te sluiten. 

Nog een andere manier om extra energie te besparen is om een waterontharder te bestellen en aan te sluiten op de waterleiding

 

Speelt alleen prijs een rol bij de keuze voor een goedkope energieleverancier?

Stroom vergelijken doe je eigenlijk niet alleen op basis van de energieprijzen. Natuurlijk, goedkope energie is voor veel mensen belangrijk.

Veel mensen vinden het echter ook van belang dat ze duurzame energie afnemen. Duurzame energie is energie die minder impact heeft op het klimaat.

Bij het overstappen van energieleverancier kan het daarom van belang zijn om te kiezen voor een groene energieleverancier. Soms is duurzame energie iets duurder dan een “traditionele” energiemaatschappij.

Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Goedkope energie kan ook duurzame energie zijn. Dat komt vooral omdat de overheid een handje helpt. Energiemaatschappijen die duurzame energie opwekken krijgen subsidie van de overheid. Hierdoor kan jij goedkope en duurzame energie afnemen.

Lichtgroen, groen, donkergroen

Als je duurzame energie echt belangrijk vindt, dan moet je wel goed opletten. Er is namelijk groene stroom en vergroende stroom. Groene stroom is bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie. Vergroende stroom is gewoon grijze stroom. Grijze stroom is bijvoorbeeld stroom die is opgewekt in een kolencentrale. Een energieleverancier kan een trucje uithalen door in het buitenland certificaten te kopen voor duurzame energie. Die certificaten komen meestal uit Noorwegen. Vervolgens kan een energieleverancier zijn stroom groene stroom noemen, maar eigenlijk is dit gewoon sjoemelstroom.

Overstappen van energieleverancier, gaat het licht dan niet uit?

Er zijn mensen die bang zijn dat het licht uitgaat als ze overstappen van energieleverancier. Ze stappen om die reden niet over naar een goedkopere energieleverancier. Die angst is onterecht.

Overstappen van energieleverancier is puur administratief en het licht blijft gewoon branden. Op het moment dat jij een goedkope energieleverancier hebt gevonden, dan zegt de nieuwe energieleverancier je oude contract voor je op. Wat gebeurt er dan verder?

Eigenlijk niet zoveel. De netbeheerders in Nederland houden een register bij. In dat register staat welk adres bij welke energiemaatschappij is aangesloten. Op het moment dat je overstapt van energieleverancier wordt dat register bijgewerkt.

Daar merk je zelf dus helemaal niets van. Het enige dat je merkt van overstappen naar een goedkope energieleverancier is dat je minder gaat betalen voor stroom en gas.

 

Samenvatting: een goedkope energieleverancier vinden

Omdat het een vrij lang artikel geworden is, geven we je een korte samenvatting van wat er in dit artikel besproken is. Een goedkope energieleverancier vinden is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit.

Het enige wat je hoeft te doen is gas en elektra vergelijken met behulp van een onafhankelijke energievergelijker. Na het invullen van een onafhankelijke energievergelijker krijg je direct te zien welke aanbiedingen voor jou geschikt zijn.

Uit die aanbiedingen moet je zelf nog een keuze maken. Hierbij is het van belang dat je niet alleen naar de energieprijzen kijkt, maar ook naar de looptijd van je energiecontract en de oorsprong van je stroom en gas. Veel mensen vinden het namelijk belangrijk om duurzame energie af te nemen.

Vaak is duurzame energie net zo duur als grijze energie. Er zijn mensen die angstig zijn om over te stappen. Zij vrezen dat ze een tijdje geen stroom en gas hebben. Die angst is onterecht. Overstappen van energieleverancier is puur administratief.