Met een energievergelijker bespaar je geld!

Met een energievergelijker kan je makkelijk geld besparen. Stroom en gas zijn ‘producten’ die we iedere dag gebruiken. Tegelijkertijd zijn het ook de producten waar we eigenlijk het minste aandacht aan besteden.

Want weet jij wat jij betaalt voor je energie? En weet je ook zeker dat je niet teveel betaalt? Voor de meeste mensen zal gelden dat ze geen idee hebben wat ze precies voor stroom en gas betalen.

Dat is zonde, want veel mensen betalen te veel voor stroom en gas. Juist omdat energie een product is dat je dagelijks gebruikt is het belangrijk om daar niet te veel voor te betalen.

Een onafhankelijke energievergelijker helpt jou om minder te betalen voor energie. Zo breng je gemakkelijk je vaste lasten omlaag.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Dit laatste is het geval bij contracten met een vaste looptijd. De resterende looptijd is hierbij van belang, loopt je huidige contract binnen 2 maanden af, dan wacht je nieuwe leverancier met het overnemen van je contract.

Loopt je contract langer als na 2 maanden af informeer dan naar je opzegboete, dit heeft veel invloed op het totale plaatje van je voordeel bij je nieuwe leverancier.

Een onafhankelijke energievergelijker: hoe kan die mij helpen?

Een onafhankelijke energievergelijker is een makkelijk hulpmiddel om snel te zien of je niet te veel betaalt voor stroom en gas. Gas en elektra vergelijken kan behoorlijk lastig zijn. Er zijn veel aanbieders en de contracten zijn ook nog eens verschillend.

Een energievergelijker helpt je om de aanbiedingen die er zijn voor je op een rijtje te zetten. Een onafhankelijke energievergelijker doet echter meer voor je. Je wilt namelijk niet alleen een lijstje zien met alle mogelijke aanbieders van stroom en gas, je wilt ook in één oogopslag kunnen zien welke aanbiedingen voor jou het voordeligst zijn.

Zo wordt overstappen van energieleverancier een stuk makkelijker.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Een energiemaatschappij vergelijken: hoe werkt dat?

Als je een energievergelijker in gaat vullen dan moet je in de eerste plaats je adres opgeven. Dat is belangrijk omdat niet iedere energiemaatschappij op ieder adres levert. Daarnaast zijn ook de energieprijzen voor stroom en gas per adres verschillend.

De verschillen in prijs komen door een aantal factoren. In Brabant en Limburg begint het dal-urentarief bijvoorbeeld twee uur eerder dan in de rest van Nederland (namelijk om 21:00).

Daarnaast is Nederland opgedeeld in gasregio’s. Per gasregio betaal je een andere prijs voor gas. De energieprijzen verschillen zijn dus mede afhankelijk van de plaats waarin je woont. Om die reden moet je dus je adres opgeven.

Uitgangspunten energievergelijker

Zo heeft een energievergelijker het juiste uitgangspunt bij het berekenen van de energieprijzen.

Stroom en gas vergelijken doe je echter niet alleen aan de hand van je adres. Het is ook belangrijk dat je aangeeft hoeveel stroom en gas je per jaar verbruikt. Niet alle energiecontracten zijn namelijk hetzelfde.Energieprijzen bestaan uit verschillende componenten. In de eerste plaats zijn er de vaste leveringskosten. Vroeger heette dit vastrecht.

De vaste leveringskosten betaal je altijd. Als je bijvoorbeeld een maand op vakantie bent en helemaal geen energie verbruikt, dan moet je alsnog de vaste leveringskosten betalen.

De vaste leveringskosten zijn niet bij alle energiemaatschappijen gelijk. Het kan zelfs zo zijn dat dezelfde energieleverancier verschillende contracten heeft. Binnen die energiecontracten kunnen de vaste leveringskosten hoger of lager zijn.

Een onafhankelijke energievergelijker houdt hier rekening mee en zoekt zo voor jou naar de meest voordelige energieprijzen. Goedkope energie vinden is dus een kwestie van maatwerk. Als je een hoger vast gedeelte hebt, dan krijg je lagere variabele tarieven.

Als je een lager vastrecht hebt, krijg je daar weer hogere variabele tarieven voor terug. Als je weinig energie afneemt, dan heb je liever hogere variabele tarieven. Neem je veel energie af, dan wil je je variabele energieprijzen het liefst zo laag mogelijk houden.

Energievergelijker gebruiken

Als je de juiste aanbiedingen te zien wilt krijgen moet je in de energievergelijker de juiste verbruiksgegevens invoeren. Je verbruiksgegevens kan je vinden op de jaarnota van je energieleverancier.

Het is wel belangrijk dat je de verbruiksgegevens van een heel jaar hebt. Als je bijvoorbeeld een tijd in het buitenland hebt gewoond, dan krijg je een vertekend beeld van je verbruiksgegevens. Als je de verkeerde gegevens invoert, dan krijg je natuurlijk nooit de beste aanbiedingen te zien.

Niet iedereen heeft zijn volledige verbruiksgegevens beschikbaar. Dan kan je gelukkig alsnog een energievergelijker invullen. Een onafhankelijke energievergelijker kan namelijk ook je energieverbruik schatten.

Om dit te doen moet je onder andere de samenstelling van je huishouden en je woonsituatie invullen. Het maakt immers nogal een verschil of je in een rijtjeshuis woont, of in een groot vrijstaand huis.

De stap na de energievergelijker: maak een keuze 

Als je de onafhankelijke energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je een aantal mogelijkheden te zien. Natuurlijk is het dan niet een kwestie van het eerste resultaat aanklikken. Er zijn nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

Dat is in de eerste plaats de oorsprong van je energie. Niet iedereen wil alleen maar de beste energieprijzen, sommige mensen vinden het ook belangrijk dat ze duurzame energie afnemen.

Als je dat belangrijk vindt, dan moet je natuurlijk ook een energiecontract afsluiten waarbij je duurzame energie krijgt.

Daarnaast is het van belang om te kijken naar de looptijd van je energiecontract. Bij de meeste energiecontracten zet je de prijs voor stroom en gas voor een bepaalde periode vast. Je hebt dan (gedeeltelijk) zekerheid over je energieprijzen.

 

Beëindig je je energiecontract voortijdig? Dan moet je een opzegvergoeding betalen. Dat is natuurlijk zonde van je geld.

Daarom is het verstandig om goed te kijken voor welke periode je een energiecontract af wilt sluiten. Overstappen van energieleverancier kan heel lonend zijn.

Niet alleen vanwege de lagere energieprijzen, maar ook vanwege de welkomstkortingen die je krijgt. Houd er wel rekening mee dat je die welkomstkorting alleen krijgt als je heel je contract afmaakt.

Het is daarom belangrijk dat je de periode waarvoor je een energiecontract afsluit goed kan overzien.

Energie besparen brengt je energierekening verder omlaag

Als je extra geld wilt besparen dan stap je niet alleen over van energieleverancier. Je probeert dan ook om je energieverbruik omlaag te brengen. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Je hebt lagere energieprijzen en je neemt ook nog eens minder energie af.

Sommige energiemaatschappijen helpen je om minder energie te verbruiken. Ze geven dan bijvoorbeeld geen welkomstkorting, maar een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kan je helpen om minder gas te verbruiken. Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf maatregelen nemen om minder energie te verbruiken.