Energieleveranciers vergelijken: zo vind je de beste deal
Energieleveranciers vergelijken bespaart je geld. In de meeste gevallen levert het vergelijken van energieleveranciers je zo’n €300 op. Dat is best veel geld en je hoeft er bijna niets voor te doen.
Energieleveranciers vergelijken wordt echter niet door iedereen altijd gedaan. En dat is zonde, want zo betaal jij teveel en verdienen energiemaatschappijen makkelijk geld.
Er zijn eigenlijk twee redenen waarom mensen niet zo snel stoom vergelijken. Gas en elektra vergelijken is voor veel mensen wat complex. Je bent immers niet iedere dag bezig met energieprijzen, looptijden en vaste en variabele tarieven.
Mensen hebben er geen zin in en schuiven het vergelijken van energiemaatschappijen voor zich uit. Dat is best wel te begrijpen. Een energiemaatschappij vergelijken klinkt niet erg sexy. Als je er verder geen verstand van hebt, dan is het best te begrijpen dat mensen dit voor zich uit schuiven. Zonde is het natuurlijk wel, want je betaalt dan al snel te veel voor je stroom en gas.
Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!
Er zijn ook mensen die denken dat energieleveranciers vergelijken voor hen niet zoveel zal opleveren. Ze hebben in het verleden zich een keer in de materie verdiept en hebben toen een goede deal met scherpe energieprijzen gevonden. Juist voor die mensen kan het vergelijken van energie-aanbieders aantrekkelijk zijn. Als je een energiecontract afsluit, dan geldt zo’n contract voor een bepaalde periode. Na die periode wordt je contract niet opgezegd, maar omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Zo’n contract is niet het meest voordelige contract. De tarieven voor stroom en gas liggen over het algemeen een stuk hoger en je betaalt met zo’n contract dus bijna altijd te veel. Energieleveranciers vergelijken kan dus ook voor deze groep mensen bijzonder lonend zijn.
Een energiemaatschappij vergelijken begint met een energievergelijker
Energieleveranciers vergelijken is tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer. Je hoeft je niet meer uitgebreid te verdiepen in de complexe wereld van de energiemarkt.
Het vergelijken van energiemaatschappijen kan je tegenwoordig eenvoudig online doen. Het enige wat je hoeft te doen om de beste deal te vinden is een energievergelijker invullen en vervolgens een aanbieding te selecteren die aansluit bij jouw wensen.
Dat werkt als volgt. Er zijn verschillende soorten energiecontracten. Het ene contract is meer geschikt voor mensen die veel energie gebruiken, het andere contract is meer geschikt voor mensen die minder energie gebruiken. Je kan het een beetje vergelijken met een auto. Voor mensen die weinig kilometers maken is een benzine auto vaak goedkoper, terwijl mensen die veel kilometers maken vaak goedkoper uit zijn met een diesel
Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Een energievergelijker rekent uit welk energiecontract het meest voordelig is in jouw situatie. Energieleveranciers vergelijken doe je dus op basis van jouw persoonlijke gegevens. Je adres- en verbruiksgegevens heb je hier voor nodig. Als je niet weet hoeveel energie je per jaar verbruikt, dan kan een energievergelijker je verbruik schatten. Als je de energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je een aantal energiecontracten te zien die voor jou voordelig zouden zijn.
Stroom vergelijken: kijk naar de looptijd van je contract
Als je energieleveranciers vergelijkt, dan doe je er goed aan om naar de looptijd van je contract te kijken. Dit is waarschijnlijk het lastigste onderdeel van energiemaatschappijen vergelijken.
Een energiecontract heeft een bepaalde looptijd. In de meeste gevallen staan de tarieven binnen die looptijd vast. Je hebt dan dus zekerheid over de prijzen van stroom en gas. Dat is voor veel mensen een prettige gedachte.
De hoofdregel is: hoe langer je de prijzen vastzet, hoe hoger de energieprijzen. Je hebt dan ook langer zekerheid. Als je de rente op je hypotheek voor een langere periode vastzet, dan betaal je daar ook een opslag voor.
Het is echter maar de vraag of je een contract met een langere looptijd aan wilt gaan. Je weet immers niet wat de toekomst gaat brengen. Verwacht je in de komende jaren te gaan verhuizen? Of verwacht je dat de samenstelling van je huishouden gaat veranderen?
Stroom vergelijken: kijk naar de looptijd van je contract
Dan is een energiecontract met een langere looptijd wellicht niet zo ideaal. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je een eventuele welkomstkorting pas krijgt op het moment dat je je contract uitzit. Als je een contract voor bepaalde tijd eerder beëindigt, dan moet je daarnaast ook nog een opzegvergoeding betalen.
Om te bepalen of je een contract met een lange looptijd of met een korte looptijd wilt, moet je dus weten hoe ver je in de toekomst kan kijken.
Wellicht ben je al wat ouder en weet je zeker dat je nog vijf jaar op je huidige adres blijft wonen. Dan is een contract met een langere looptijd voor jou wellicht geschikt.
Weet je het allemaal nog niet zo zeker, dan is een energiecontract met een kortere looptijd wellicht wat voor jou!
Is duurzame energie duurder dan grijze energie?
Vaak wordt gedacht dat groene energie duurder is dan grijze energie. Als je energieleveranciers gaat vergelijken, dan zie je dat de verschillen best wel klein zijn. In de meeste gevallen is duurzame energie iets duurder dan grijze energie, maar de verschillen zijn beperkt. In sommige gevallen is groene energie zelfs goedkoper dan grijze energie. Dat komt omdat de overheid de productie van duurzame energie stimuleert door middel van subsidies. De groene energie die jij afneemt wordt dus goedkoper gemaakt door de overheid.
In huis zijn er ook manier om energie te besparen, als je bijvoorbeeld een mobiele airco in huis hebt dan kun je kijken om een energiezuinige aan te schaffen om zo geen enorme energierekening te krijgen.
Energieleveranciers: kies een energiemaatschappij die bij je past
Gas en elektra vergelijken is dus eenvoudig, maar vervolgens komt het er op aan dat je een energieleverancier kiest die bij je past. Dat klinkt een beetje vreemd. Maar weinig mensen zullen een gevoel hebben bij een energieleverancier. Toch heeft bijna wel iedereen een mening over hoe energie opgewekt zou moeten worden. De één vindt het van belang dat hij duurzame energie afneemt, de ander vindt goedkope energie weer erg belangrijk.
Daarbinnen zijn ook weer allerlei variaties denkbaar. Sommige mensen willen niet alleen duurzame energie, maar willen bijvoorbeeld ook nog eens dat die energie in Nederland opgewekt wordt. Andere mensen willen wel duurzame energie, maar vinden dat kernenergie ook duurzame energie is. Energieleveranciers doe je dus niet alleen door naar de energieprijzen te kijken, maar ook door te kijken naar hoe de energie wordt opgewekt.