Energie: zo betaal je er minder voor

Energie, we gebruiken het iedere dag. We hebben energie nodig om ons huis te verlichten, tv te kijken, te stofzuigen en ons huis te verwarmen. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij of we gebruiken wel energie. Het is daarom eigenlijk vreemd dat we aan een product dat we zoveel gebruiken, zo weinig aandacht besteden. Energie vergelijken is een logisch stap naar een lagere energienota.

Veel mensen spitten wel wekelijks reclamefolders door om zo de beste aanbiedingen te vinden. Er zijn echter veel minder mensen die regelmatig hun energiemaatschappij vergelijken met andere energieleveranciers.

Dat is niet alleen vreemd, het is ook nog behoorlijk zonde. Gas en elektra vergelijken kan je namelijk veel geld besparen.

Gemiddeld kan een huishouden in Utrecht ongeveer €300 besparen door van energieleverancier te wisselen.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Overstappen van energieleverancier

Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je in korte tijd veel besparen op je vaste kosten. Energieleveranciers zijn flink aan de weg aan het timmeren om nieuwe klanten te werven, om hoger in de vergelijkingssites te komen bieden ze hoge kortingen aan of een welkomstpremie. Deze kortingen gelden alleen bij nieuwe klanten, waardoor je het meest profiteert als je jaarlijks een nieuw contract afsluit. Energie is een stuk duurder geworden. Maak gebruik van onze crytpo trading bot (website) om kosten te besparen.

Is alle energie hetzelfde?

Als je een energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je een aantal aanbiedingen te zien. Natuurlijk wil iedereen goedkope energie, maar het is wel van belang om te beseffen dat niet alle energie hetzelfde is. Energie vergelijken wordt door veel mensen niet alleen op prijs gedaan. Veel mensen vinden het namelijk ook belangrijk dat ze duurzame energie afnemen.

Duurzame energie is energie die wordt opgewekt op een manier die minder effect heeft op het klimaat. Duurzame energie is soms duurder dan grijze energie. Grijze energie is energie die meer belastend is voor het klimaat.

Dit onderscheid is overigens niet helemaal scherp te maken. Zo wordt kernenergie als grijze energie gezien. Bij het opwekken van kernenergie komt natuurlijk gevaarlijk afval vrij. Daarom zit het ook in de categorie grijze energie. Relatief gezien komt er echter heel weinig CO2 vrij bij het opwekken van energie in een kerncentrale. Dat is bijvoorbeeld anders dan bij het verstoken van biomassa. Biomassa verstoken levert behoorlijk veel CO2-uitstoot op.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Als je moet kiezen voor een energierleverancier, dan doe je er dus goed aan om te kijken naar wat voor soort energie de energiemaatschappij levert. Eigenlijk moet je kijken naar hoe de energie wordt opgewekt. Is dat duurzame energie, of is dat energie die slecht is voor het klimaat. Uiteraard moet je natuurlijk je eigen keuze maken. Goedkope energie is meestal grijze energie, al is dat niet altijd het geval. De een vindt het belangrijk om duurzame energie af te nemen, de ander vindt dat minder belangrijk of kan het gewoon niet betalen.

Een waterontharder kan ook helpen met het besparen van energie. Maar welke moet je kopen dan?

Check hier de top3 van de beste waterontharders.

Energie vergelijken: kijk verder dan de energieprijzen

Als je energieleveranciers gaat vergelijken, dan doe je er goed aan om verder te kijken dan alleen de energieprijzen. Het is ook belangrijk dat je goed kijkt naar de looptijd van een energiecontract.

Bij de meeste energiecontracten voor bepaalde tijd zet je ook gelijk de tarieven voor stroom en gas vast. Hoe langer de looptijd van je energiecontract, hoe langer je zekerheid hebt over de prijs die je voor stroom en gas gaat betalen. Daarom zijn energiecontracten met een langere looptijd vaak wat duurder dan energiecontracten met een kortere looptijd. Je krijgt immers langer zekerheid.

De hoogte van je energierekening is echter niet alleen afhankelijk van de energieprijzen. Over energie moet ook nog belasting worden betaald. Een groot gedeelte van je energierekening bestaat uit energiebelasting. Een energiemaatschappij heeft natuurlijk geen invloed op de hoogte van de energiebelasting.

Je kunt ook op energie besparen door het aanschaffen van een waterontharder, naast dat het water zachter wordt in huis zorgt een waterontharder er ook voor dat de kalkaanslag verminderd en dus de doorgaan in de buizen gaat waardoor je jaarlijks tot wel 500 Euro aan energie kunt besparen.

De zekerheid die je hebt door de energieprijzen vast te zetten is dus maar relatief. Als de regering besluit om de energiebelasting te verhogen of te verlagen, dan heeft dat direct invloed op je energierekening.

Energie besparen is de makkelijkste manier om geld te besparen

De beste energie is de energie die je niet gebruikt. Natuurlijk stroom vergelijken moet je af en toe doen, omdat je altijd energie zal blijven gebruiken.

Daar wil je natuurlijk niet teveel voor betalen. Maar het is natuurlijk altijd goedkoper om minder energie te gebruiken. Energie besparen is het beste voor je portemonnee en het beste voor het milieu.

Neem daarom slimme maatregelen om minder energie te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, led-verlichting, of douche eens wat korter!